top of page

Ενδοδοντική Θεραπεία (απονεύρωση)

endo_1_prin250.jpg
endo_1_meta250.jpg

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Με την ενδοδοντική θεραπεία τα δόντια που έχουν καταστραφεί από την τερηδόνα σε μεγάλο βαθμό μπορούν να σωθούν και να παραμείνουν στο στόμα.

Τι είναι όμως η ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, πότε είναι απαραίτητη και πως  επιτυγχάνεται με αυτή η διάσωση ενός δοντιού;

Τα δόντια στο εσωτερικό τους διαθέτουν ένα σύμπλεγμα μαλακού ιστού τον οδοντικό πολφό ο οποίος περιέχει, μεταξύ άλλων, τα νεύρα του δοντιού και αγγεία. Όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί παρουσιάζεται έντονος πόνος και ορισμένες φορές και οιδήμα. Πολλές φορές είναι δυνατόν η μόλυνση να περάσει από το εσωτερικό του δοντιού προς τους περιακρορριζικούς ιστούς και τα οστά των γνάθων με αποτέλεσμα την δημιουργία κύστεων ή και συριγγίων. Σε  όλες αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού προκειμένου αυτό να μπορεί να παραμείνει στο στόμα.

Η ενδοδοντική θεραπεία συνήθως ολοκληρώνεται σε μία ή δύο συνεδρίες ενώ σε πιο περιπλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες.

Η διαδικασία ξεκινά πάντα με την εφαρμογή της αναισθησίας εξασφαλίζοντας έτσι μια ανώδυνη διαδικασία.

Στην συνέχεια καθορίζεται το μήκος των ριζικών σωληνών  του δοντιού και με την βοήθεια μικροεργαλείων και οπτικής μεγέθυνσης καθαρίζεται μηχανικά το εσωτερικό τους ενώ ταυτόχρονα γίνονται διακλυσμοί με αντισηπτικά διαλύματα. Αφαιρούνται με αυτόν τον τρόπο όλα τα οργανικά υπολείμματα, απολυμαίνεται και σχηματοποιείται το εσωτερικό των σωληνών  ώστε να εμφραχθεί τέλεια και έτσι τα συμπτώματα (πόνος, πρήξιμο) υποχωρούν. Η έμφραξη των σωληνών γίνεται με γουταπέρκα, ένα υλικό παρόμοιο με το καουτσούκ, καθιστώντας πλέον τους ριζικούς σωλήνες απροσπέλαστους από τα μικρόβια.

Μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης το δόντι μπορεί να σφραγιστεί εφ’όσον δεν έχει μεγάλη καταστροφή ή να χρειαστεί ανασύσταση (σφράγισμα με ενδοδοντικό άξονα) και στεφάνη (θήκη) εάν παρουσιάζει μεγαλύτερη απώλεια οδοντικής ουσίας, που είναι και το συνηθέστερο. 

Ο πόνος μετά την απονεύρωση υποχωρεί και αν υπάρξει ενόχληση μετά την επέμβαση συνήθως διαρκεί λίγο και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με παυσίπονα.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα ήδη ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι μπορεί να παρουσιάσει έντονη συμπτωματολογία. Αυτό μπορεί να οφείλεται:

- σε ατελή θεραπεία

- στην ύπαρξη μιας πολύπλοκης ανατομίας στο εσωτερικό του δοντιού η οποία δεν έγινε αντιληπτή αρχικά.

- στην ύπαρξη κάποιου κατάγματος.

Στις δύο πρώτες περίπτωσεις κρίνεται σκόπιμη η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ενώ στην τελευταία η κατάληξη συνήθως είναι η εξαγωγή του δοντιού και η αποκατάσταση του με εμφύτευμα.

Χρειάζονται τα απονευρωμένα δόντια οπωσδήποτε θήκη;

Γιατί ένα απονευρωμένο δόντι μπορεί να αλλάξει χρώμα;

Πονάει ένα απονευρωμένο δόντι;

Πόσο χρόνο ζωής έχει ένα απονευρωμένο δόντι;

Εχω παρατηρήσει μία φουσκάλα-συρίγγιο στα ούλα, είναι φυσιολογικό;


 

bottom of page