top of page

Αντιμετώπιση Βρυγμού

brygmos-2 (1).jpg
brygmos-apotrives.jpg
abrasion.jpg
nightguard.jpg

Τι είναι ο βρυγμός;

Ο βρυγμός είναι μία μη λειτουργική επαφή των δοντιών η οποία εκφράζεται με τρίξιμο ή σφίξιμο αυτών. Συνήθως εμφανίζεται το βράδυ, μπορεί όμως να παρουσιασθεί και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο νυχτερινός βρυγμός χαρακτηρίζεται από αυτόματες  μυϊκές συσπάσεις που οδηγούν σε τρίξιμο ή σφίξιμο. Συνήθως οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι το βράδυ στον ύπνο τους σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους

Στον ημερήσιο βρυγμό συνήθως υπάρχει σφίξιμο. Αν και γίνεται ασυναίσθητα οι ασθενείς γνωρίζουν ότι τρίζουν τα δόντια τους.

Τι προκαλεί τον βρυγμό;

Τα αίτια του βρυγμού δεν έχουν εξακριβωθεί. Έτσι αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις όπου  μπορεί να εμφανισθεί βρυγμός εξαιτίας φαρμάκων, διεργετικών ουσιών νευρολογικών ασθενειών ή τραυματισμών, υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία και τους παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του.

Οι επικρατέστερες  είναι:

Ο Βρυγμός ως Διαταραχή Ύπνου

Ο νυχτερινός βρυγμός εμφανίζεται λίγο πριν το στάδιο  REM του ύπνου και συνήθως συνυπάρχει με άλλες διαταραχές ύπνου όπως το σύνδρομο άπνοιας ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, παραμιλητό, αφυπνίσεις κ.α..

 

Συγκλεισιακοί Παράγοντες

Ο τρόπος με τον οποίο έρχονται σε επαφή τα πάνω με τα κάτω δόντια έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση του βρυγμού.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του βρυγμού είναι:

- Ηλικία, ο βρυγμός είναι πολύ συχνός στα παιδιά.

- Η παρουσία άλλων διαταραχών ύπνου όπως: άπνοια ύπνου, ροχαλητό, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, νυχτερινοί τρόμοι.

- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.

- Η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων (αντικαταθλιπτικά, Ritalin, αμφεταμίνες) και ουσιών όπως πχ τσιγάρο, καφές, κοκαΐνη, ecstasy, MDMA κ.α.

- Νευρολογικές διαταραχές όπως: επιληψία, Parkinson, άνοια.

- Διαταραχή  ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

- Στρες, άγχος επιθετικότητα.

Γιατί ο βρυγμός είναι πρόβλημα;

Τα δόντια δεν είναι κατασκευασμένα για βρίσκονται συνεχώς σε επαφή και να τρίβονται μεταξύ τους. Η επαφή τους περιορίζεται κατά το διάστημα της μάσησης και της κατάποσης. Οι ισχυρές πιέσεις και δυνάμεις που ασκούνται κατά την διάρκεια του νυχτερινού βρυγμού, καθώς και η συνεχόμενη πίεση κατά την διάρκεια του ημερήσιου βρυγμού, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο στοματογναθικό σύστημα.

Φθορές και οι βλάβες που συνδέονται με τον βρυγμό είναι:

 

Στα δόντια: αποτριβές, διαβρώσεις, αλλαγή χρώματος και διαφάνειας των δοντιών, νεκρώσεις, αλλαγή θέσης των δοντιών και κινητικότητα, κατάγματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εξαγωγή.

Στις οδοντιατρικές εργασίες: πρόωρη φθορά, αποτριβές, σπασίματα, χαλάρωμα των βιδών των εμφυτευμάτων.

Στα οστά των γνάθων: απορρόφηση με δημιουργία θυλάκων ή μείωση στήριξης, εξοστώσεις.

Στην κροταφογναθική διάρθρωση: πόνος που συγχέεται με πόνο του αυτιού,  δυσκολία, θόρυβος ή και πόνος κατά την διάνοιξη του στόματος.  

Πόνος στην περιοχή του προσώπου των κροτάφων των γνάθων και του αυτιού και των δοντιών.

Αντιμετώπιση του βρυγμού

Δυστυχώς με τον βρυγμό δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα σαφή αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση του. Μπορούμε ωστόσο να μιλάμε για τρόπους αντιμετώπισης και μείωσης του φαινομένου, όπως:  

 

- Νάρθηκας βρυγμού. Είναι ένας νάρθηκας (μασελάκι) από σκληρό ακρυλικό που τοποθετείται στα δόντια της άνω γνάθου. Η χρήση του νάρθηκα μειώνει την μυική δραστηριότητα και προστατεύει τα δόντια.

- Η αντιμετώπιση της άπνοιας ύπνου έαν συνυπάρχει μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

-Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση.

 

- Καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

 

- Μείωση κατανάλωσης καφεΐνης.

 

- Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

 

- Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζεται σαν ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων η διακοπή ή η αλλαγή των οποίων μπορεί ωφελήσει.

 

 Eπίσης ερευνάται ακόμη η χρήση του Botox στην αντιμετώπιση του βρυγμού ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες, που όλες οι άλλες προσεγγίσεις έχουν αποτύχει.

bottom of page