Γιατί ένα απονευρωμένο δόντι μπορεί να αλλάξει χρώμα;
Η αλλαγή στο χρώμα και στην διαφάνεια είναι κάτι συχνό στα δόντια στα οποία έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία.
Για το φαινόμενο αυτό μπορεί να ευθύνονται αρκετοί παράγοντες με κυριότερο τα διάφορα οργανικά υπολείμματα τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως κατά την θεραπεία όταν αυτή γίνεται με γυμνό μάτι και όχι με την βοήθεια μεγέθυνσης. Τέτοια οργανικά υπολείμματα μπορούν να είναι η τερηδονισμένη οδοντίνη, υπολείμματα νεκρωτικού πολφού. Η αιμοσφαιρίνη από τα αγγεία του πολφού των δοντιών μπορεί και αυτή να αλλοιώσει το χρώμα.
Διάφορα υλικά παλαιότερης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την έμφραξη των ριζικών σωληνών αλλά ακόμη και της μύλης του δοντιού μπορούν να κάνουν το δόντι να φαίνεται πιο αδιαφανές ή με αλλοιωμένο χρώμα.
Η οδοντίνη* των δοντιών επίσης παρουσιάζει αλλαγές που μπορούν να γίνουν αντιληπτές με μια μικρή διαφορά στο χρώμα. Η διείσδυση χρωστικών από τροφές και ποτά διευκολύνεται λόγω έλλειψης πίεσης στο εσωτερικό των οδοντοσωληναρίων *αφού ο πολφός έχει αφαιρεθεί.
Για να αντιμετωπισθεί η δυσχρωμία ακολουθείται μια διαφορετική μέθοδος λεύκανσης απ'ότι στα μη απονευρωμένα δόντια. Αφαιρείται τμήμα του σφραγίσματος που κλείνει την πρόσβαση πρός το εσωτερικό του δοντιού και τοποθετείται μέσα στο δόντι ο λευκαντικός παράγοντας.
*η οδοντίνη, η ουσία από την οποία κυρίως αποτελείται ένα δόντι και βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη (σμάλτο) έχει στην μάζα της πολυάριθμα μικροσκοπικά οδοντοσωληνάρια τα οποία περιέχουν υγρό και τις προσεκβολές των οδοντοβλαστών των κυττάρων δηλαδή που την δημιούργησαν και την συντηρούν .Τα οδοντοσωληνάρια ξεκινούν ακτινωτά από τον πολφό και διαπερνούν όλη την μάζα της οδοντίνης.