top of page

Τερηδόνα

teridona1.jpg
teridona2.jpg

Ποια είνα τα συμπτώματα της τερηδόνας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ένδειξη ενός  "χαλασμένου δοντιού" είναι ο πόνος. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως ο πόνος δεν παρουσιάζεται παρά μόνον αργά, όταν η βλάβη έχει πλησιάσει πλέον τον πολφό με κίνδυνο να χρειασθεί απονεύρωση.

Στα αρχικά στάδια η τερηδόνα γίνεται δύσκολα αντιληπτή από τον ασθενή. Ελαφρές αλλαγές στο χρώμα του σμάλτου, ενσφήνωση τροφών και ήπιες ενοχλήσεις μπορούν να έιναι κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα που θα παρατηρηθούν.

Η εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας, οι έντονες αλλαγές του χρώματος του δοντιού και ο πόνος εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια και γι' αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητος ο συχνός οδοντιατρικός έλεγχος.

Τι είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η προσβολή των δοντιών από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια της οδοντικής πλάκας κατά την ζύμωση των υδατανθράκων. Τα οξέα προκαλούν αρχικά απασβεστίωση και στην συνέχεια διαλύουν τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς δημιουργώντας τερηδοντικές κοιλότητες (χαλασμένα, σάπια δόντια) και προσβάλλοντας  σε  πιο προχωρημένα στάδια τον πολφό του δοντιού.

Αρχικά η τερηδόνα εμφανίζεται  σαν απασβεστίωση στην επιφάνεια του σμάλτου και η πορεία της μπορεί να αναχαιστιστεί με σωστή υγιεινή και την βοήθεια του φθορίου. Στο στάδιο αυτό εμφανίζεται συνήθως με την μορφή λευκών κηλίδων.

Στην συνέχεια τα μικρόβια περνούν στο εσωτερικό του δοντιού δημιουργώντας τερηδονική κοιλότητα η οποία αυξάνει σταδιακά σε μέγεθος οδηγώντας σε θραύση του σμάλτου (η κοιλότητα γίνεται πλέον αντιληπτή από τον ασθενή) και σε προσβολή του πολφού. Είναι η πιο κοινή πάθηση των δοντιών και η πιο κοινή πάθηση των ανθρώπων μετά το κοινό κρυολόγημα.

Πως μπορώ να προλάβω την εμφάνιση της τερηδόνας;

- Το σωστό και συχνό βούρτσισμα με την χρήση μιας φθοριούχου οδοντόκρεμας αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης.

- Μειωμένη κατανάλωση γλυκών.

- Συχνοί έλεγχοι στον οδοντίατρο.

Πως αντιμετωπίζεται η τερηδόνα;

Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται .

Σε μια αρχόμενη τερηδόνα η φθορίωση και η σωστή υγιεινή σε συνδυασμό πολλές φορές με sealants διακόπτουν την πορεία της.

 Ο εμποτισμός των τερηδονικών βλαβών που αφορούν μόνο το σμάλτο του δοντιού με ρητίνη είναι μία νέα μέθοδος αρκετά αποτελεσματική.

Σε πιο προχωρημένες βλάβες μπορεί να χρειασθεί σφράγισμα, ένθετο, απονεύρωση, θήκη ενώ σε πολύ μεγάλες ανεπανόρθωτες καταστροφές μπορεί να χρειάζεται εξαγωγή

bottom of page