top of page

Οδηγίες καθημερινής Στοματικής Υγιεινής

Τεχνικές Βουρτσίσματος με χειροκίνητη και ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Βούρτσισμα με χειροκίνητη οδοντόβουρτσα

 

 

Ξεκινώντας από την άνω γνάθο τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα με κλίση περίπου 45° ως προς τον άξονα των δοντιών, στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και σε επαφή με τα ούλα . Χωρίς να αλλάξει θέση η οδοντόβουρτσα πιέζεται ελαφρά προς τα δόντια και δονείται με μικρές επιτόπιες κυκλικές κινήσεις . Στην συνέχεια η οδοντόβουρτσα μετακινείται περιστρεφόμενη προς την μασητική επιφάνεια των δοντιών. Συνεχίζουμε με τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών της κάτω γνάθου και ακολουθούν οι εσωτερικές πλευρές στην άνω και κάτω γνάθο. Σημαντικό είναι να θεωρούμε ότι σε κάθε θέση καθαρίζουμε 2-3 δόντια. Τελευταίες αφήνουμε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών τις οποίες βουρτσίζουμε με δονήσεις της οδοντόβουρτσας και κινήσεις εμπρός- πίσω..

 

Αφού καθαριστούν όλα τα δόντια, σειρά έχει η επιφάνεια της γλώσσας και η εσωτερική επιφάνεια των μάγουλων.

 

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται 3 φορές τουλάχιστον την ημέρα (ιδανικά κάθε φορά που τρώμε πρέπει και να βουρτσίζουμε) και οπωσδήποτε πάντα πριν τον βραδυνό ύπνο.

 

Εάν τα ούλα αιμορραγούν με το βούρτσισμα αυτός δεν είναι λόγος να σταματήσει η διαδικασία αλλά το αντίθετο. Η αιμορραγία κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει την ύπαρξη ουλίτιδας και για την αντιμετώπιση της είναι απαραίτητη η σωστή καθημερινή στοματική υγιεινή. Στην περίπτωση που η αιμορραγία εμφανίζεται κάθε φορά που καθαρίζετε είναι σωστό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

 

 

 

Βούρτσισμα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

 

 

Σημαντική ευκολία στον τρόπο βουρτσίσματος προσφέρουν οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες οι οποίες ουσιαστικά κάνουν όλη την κίνηση του βουρτσίσματος από μόνες τους και απαιτούν από τον χρήστη απλά να τις τοποθετήσει σωστά. Το τελευταίο αν και φαίνεται εύκολο, αρχικά και μέχρι να συνηθίσει κανείς την κίνηση και την αίσθηση μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας στην πράξη, δεν είναι και τόσο. Υπάρχουν δύο κυρίως τύποι ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας οι περιστροφικές/παλινδρομικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και οι ηχητικές/υπερηχητικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Το βούρτσισμα και με τους δύο τύπους γίνεται τοποθετώντας την κεφαλή  με κλίση 45° ως προς τον άξονα των δοντιών σε επαφή με το δόντι και τα ούλα. Ακολουθώντας την επιφάνεια του δοντιού, μετακινούμε αργά την οδοντόβουρτσα από το ένα δόντι στο άλλο, κρατώντας την πάντα υπό γωνία και σε επαφή με το δόντι και τα ούλα χωρίς να πιέζουμε δυνατά. Όπως και με την κλασσική οδοντόβουρτσα αφού βουρτσίσουμε τις παρειακές και τις γλωσσικές επιφάνειες στο τέλος βουρτσίζουμε τις μασητικές.

 

 

 

Προσοχή! Ποτέ δεν πρέπει να ασκούνται μεγάλες πιέσεις στην οδοντόβουρτσα (είτε είναι χειροκίνητη είτε ηλεκτρική) ούτε να τρίβονται έντονα τα δόντια.

floss_1.gif
floss_2.gif
interdental_brush.jpg

Καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

Με το βούρτσισμα με την οδοντόβουρτσα δεν καταφέρνουμε να καθαρίσουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Στις επιφάνεις που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια διαστήματα) η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μικρόβια και τις τροφές.

Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα μετά το βούρτσισμα (προτιμότερο μετά το βραδυνό βούρτσισμα) και για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

 

Το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να μην καθαρίζει αποτελεσματικά. Για έναν σωστό καθαρισμό κόβετε περίπου 50 cm νήματος και τυλίγετε το μεγαλύτερο τμήμα του στο μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού και λίγο στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού (1-2 στροφές), αφήνοντας περίπου 3 cm νήματος μεταξύ τους. Περνάτε το νήμα απαλά από το σημείο επαφής μεταξύ των δοντιών συγκρατώντας το με τον αντίχειρα και τον δείκτη, “αγκαλιάζετε” το ένα από τα δύο δόντια και φέρνουμε το νήμα κάτω από τα ούλα έως τον πυθμένα της ουλοδοντικής σχισμής. Στη συνέχεια το νήμα επαναφέρεται προς το σημείο επαφής και χωρίς να το ξεπεράσει αλλάζετε θέση “αγκαλιάζοντας” το διπλανό δόντι καθαρίζοντας με τον ίδιο τρόπο την επιφάνεια του. Το νήμα αφαιρείται από το συγκεκριμένο μεσοδόντιο διάστημα και πριν εισχωρήσει στο επόμενο ξετυλίγεται μια στροφή από το δάκτυλο με την μεγαλύτερη ποσότητα και τυλίγεται στο άλλο έτσι ώστε να υπάρχει πάντα καθαρό τμήμα νήματος μεταξύ των δακτύλων για κάθε μεσοδόντιο.

 

 

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Όταν τα μεσοδόντια διαστήματα δεν είναι ιδιαίτερα στενά τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πιο εύχρηστα, ευέλικτα και, ιδιαίτερα στα πίσω δόντια, πιο αποτελεσματικά από το νήμα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή. Επιλέγεται κατάλληλης διαμέτρου βουρτσάκι και με απαλές κινήσεις προωθείται μεταξύ των δοντιών έχοντας πάντα πολύ ελαφρά κλίση από τα ούλα προς την μασητική επιφάνεια των δοντιών. Σε περίπτωση που το βουρτσάκι δεν μπορεί να περάσει δεν πιέζετε, αλλάζετε ελαφρώς την κλίση του και ξαναπροσπαθείτε. Εφ΄όσον το βουρτσάκι εισχωρήσει με απαλές οριζόντιες κινήσεις, το διάστημα καθαρίζεται και στη συνέχεια αφαιρείται, ξεπλένεται και προωθείται στο επόμενο μεσοδόντιο διάστημα. Αφού τελειώσει ο καθαρισμός όλου του στόματος ξεπλένεται καλά και φυλάσσεται. Εάν κατά την χρήση στραβώσει μπορείτε να το επαναφέρετε και να συνεχίσετε. Αντικαθίσταται όταν φέρει εμφανή σημάδια κόπωσης.

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορούν να εισχωρήσουν κάτω από γέφυρες, μεταξύ ορθοδοντικού σύρματος και δοντιού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον καθαρισμό επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων.

 

Είναι βασικό να γνωρίζετε  ότι η εμφάνιση αιμορραγίας κατά το καθάρισμα δεν πρέπει να σας αποτρέπει να βουρτσίσετε, συνήθως υποδηλώνει την ύπαρξη ουλίτιδας για την αντιμετώπιση της οποίας είναι απαραίτητη η σωστή καθημερινή φροντίδα. Εάν παρ’όλα αυτά τα ούλα συνεχίζουν να εμφανίζουν πρόβλημα καλό είναι να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας.

bottom of page