top of page

Φρονιμίτες

peristefanitida.jpg

Τι είναι ο έγκλειστος και ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης ;

Έγκλειστος είναι ένας φρονιμίτης ο οποίος δεν έχει ανατείλλει (εμφανιστεί στο στόμα)  και βρίσκεται κλεισμένος στο οστό της γνάθου.

Ημιέγκλειστος είναι ο φρονιμίτης που έχει αρχίσει να ανατέλλει, αλλά η ανατολή του δεν μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης χώρου ή κακής φοράς.

Ποιοί είναι οι  φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια στην άνω και κάτω γνάθο και εμφανίζονται μεταξύ 16 - 25 ετών συνήθως. Ονομάζονται επίσης σωφρονιστήρες ή 3οι γομφίοι.

Έχουμε όλοι φρονιμίτες;

Όχι, κάποιοι δεν έχουν καθόλου φρονιμίτες ενώ σε άλλους μπορεί να λείπει ένας ή παραπάνω. Ακόμη και αν δεν βλέπετε φρονιμίτες στο στόμα σας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, μπορεί λόγω έλλειψης χώρου να βρίσκονται έγκλειστοι στα οστά των γνάθων. Μια ακτινογραφική εξέταση είναι αρκετή για να μας δώσει τον αριθμό και την θέση των φρονιμιτών.

Τι προβλήματα προκαλούν οι φρονιμίτες;

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους φρονιμίτες οφείλονται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δόντια δεν μπορούν να έχουν σωστή θέση στις γνάθους, λόγω έλλειψης χώρου, ή γιατί δεν είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να τηρείται σχολαστική υγιεινή.

 

Συνηθισμένα προβλήματα που οφείλονται στους φρονιμίτες είναι:

-Περιστεφανίτιδα. Είναι λοίμωξη των ούλων που καλύπτουν έναν ημιέγκλειστο φρονιμίτη (βλ. εικόνα). Μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση οδοντικής πλάκας μεταξύ του φρονιμίτη και της ουλικής καλύπτρας ή εξαιτίας τραυματισμού της ουλικής καλύπτρας και επιμόλυνσής  της.

Τα συμπτώματα είναι διόγκωση των ούλων στην περιοχή, κακοσμία και πόνος. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει πυορροή και μπορεί να εμφανισθεί μυικός σπασμός με αδυναμία διάνοιξης του στόματος, πυρετός, οίδημα που εξαπλώνεται στα μαλακά μόρια, έντονη κακοσμία και διόγκωση των λεμφαδένων.

- Τερηδόνες που οφείλονται στην αδυναμία επίτευξης σωστής υγιεινής στην περιοχή. Ακόμη και αν αντιμετωπιστούν με σφραγίσματα υπάρχει έντονος κίνδυνος επανατερηδονισμού από την στιγμή που η στοματική υγιεινή στην περιοχή παραμένει πλημμελής.

- Περιοδοντικά προβλήματα. Εξαιτίας της κακής τους θέσης στο στόμα ευνοούν την εμφάνιση περιοδοντίτιδας η οποία επηρεάζει συνήθως και το διπλανό δόντι.

- Τραυματισμούς στα μάγουλα ή και στην γλώσσα. Μπορεί να υπάρξουν δαγκώματα εξαιτίας της κακής φοράς και θέσης του φρονιμίτη.

- Προβλήματα στην ορθοδοντική θεραπεία.

- Αλλοιώση στην ρίζα του διπλανού δοντιού.

- Κύστες

Πρέπει να αφαιρούνται όλοι οι φρονιμίτες;

Όχι, εάν ο φρονιμίτης έχει σωστή θέση στον φραγμό και δεν δημιουργεί προβλήματα δεν υπάρχει λόγος εξαγωγής. Επίσης στην περίπτωση έγκλειστων φρονιμιτών αυτοί μπορούν πολλές φορές να παραμείνουν έγκλειστοι χωρίς να προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην περίπτωση των ημιέγκλειστων φρονιμιτών όμως η εξαγωγή είναι συνήθως αναγκαία.

Εχω ακούσει ότι η εξαγωγή του φρονιμίτη πονάει πολύ, είναι αλήθεια;

Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη μπορεί να συνοδεύεται με πόνο ανάλογο με την δυσκολία της επέμβασης.

 Αυτό πρακτικά σημαίνει σε περιπτώσεις που η εξαγωγή ιδιαίτερα δύσκολη να εμφανίζεται έντονοτερος μετεγχειρητικός πόνος. Ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα παυσίπονα για την περίπτωση.

 Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ο πόνος της εξαγωγής δεν διαφέρει από αυτόν οποιουδήποτε άλλου δοντιού. Μπορεί λοιπόν να είναι ήπιος και να μην χρειάζεται παυσίπονο ή σε περίπτωση που χρειασθεί να ελέγχεται εύκολα με απλά παυσίπονα όπως Depon, Ponstan, Panadol...

bottom of page